Tip 1: kom ’s avonds niet te laat aan
Kom niet te laat op de avond op uw bestemming aan, want het kan ’s avonds al behoorlijk vriezen en het duurt even voordat de caravan lekker warm is. Open bij het eerste verwarmen ook de garderobekasten, zodat die ook op een aangename temperatuur kunnen komen.
Tip 2: zorg ervoor dat de watertank niet bevriest
Niet ieder recreatievoertuig heeft een verwarmde vuilwatertank. Om te voorkomen dat het afvalwater in de tank bevriest, kan de afvoer bij vorst in stilstand worden geopend en kan er gewoon een emmer onder worden geplaatst.
Tip 3: goede ventilatie
Dek de openingen van de mechanische ventilatie niet af en houd de luchttoevoer voor de verwarming altijd vrij van sneeuw.
Tip 4: vaker sneeuwruimen – ook op het dak
Hoe idyllisch en romantisch het er ook uitziet, bij te veel sneeuw moet u actie ondernemen. Een paar centimeter op de camper of de caravan verbeteren weliswaar de isolatie, maar wordt het meer, dan moet het dak geruimd worden. Vooral natte sneeuw kan snel een veel te grote belasting vormen. Dus: neem een bezem en een ladder mee op reis!
Tip 5: uitschuifbare ijskrabber en ruitontdooispray
Uitschuifbare ijskrabbers zijn onmisbaar als de voorruiten van de camper bevroren zijn. Vanwege de grootte van het voertuig heb je aan een gewone ijskrabber meestal niet zo veel. In geval van nood kan een ruitontdooispray uitkomst bieden om weer zicht te hebben.
Tip 6: Euro-adapterset voor gasflessen
Vergeet niet om een Euro-adapterset voor gasflessen in te pakken. Zo voorkomt u dat in het buitenland geleende of gekochte gasflessen niet passen. Alleen al in Europa zijn er zo’n 300 verschillende aansluitsystemen. En o ja, neem een extra gasfles mee! In de winter verbruikt u nu eenmaal meer dan in de zomer. Maar let op: twee gasflessen hebben ook meer gewicht, waardoor u minder laadvermogen heeft!
Tip 7: grote schep meenemen
Altijd handig in de winter: een grote schep. Niet alleen voor het wegscheppen van sneeuw, maar ook voor het bouwen van sneeuwwallen rond de camper of caravan. Deze beschermen uw huis op wielen goed tegen koude tocht.
Tip 8: gezellige wintersfeer en gevarieerd programma
Geen zorg, ook campings hebben in de winter vaak een gevarieerd entertainmentaanbod. Een wellnessaanbod met sauna’s of stoombaden zorgen voor ontspanning en helpen om de sneeuw en te kou te vergeten. Wie kerst en nieuwjaar in de camper doorbrengt, hoeft zich niet te beperken tot verlichtingssnoeren en plastic kerstboompjes. Campings hebben vaak een speciaal programma voor de feestdagen. Van samen koekjes bakken en glühwein drinken bij het kampvuur tot een nieuwjaarsbuffet: ook ver van huis wordt voor de juiste sfeer gezorgd.
Tip 9: genoeg schone kleding
Dit geldt in het bijzonder wanneer u met kinderen reist: neem genoeg handschoenen, sneeuwbroeken, winterlaarzen en mutsen mee. Die moeten na het spelen te drogen worden gehangen, maar aangezien dat voor kinderen niet snel genoeg gaat, zijn twee sets per dag geen overbodige luxe. Op veel campings zijn er ook extra droogruimtes voor het ophangen van natte kleding.
Tip 10: speelgoed voor de kinderen
Denk aan het meenemen van speelgoed, zowel voor binnen als buiten. Kinderscheppen, sleeën enz. verdrijven de verveling en ’s avonds gezellig een bordspel spelen is leuk voor jong en oud. En de slee kunt u ook prima als transportmiddel gebruiken, bijvoorbeeld voor zware gasflessen.
Wij wensen u veel plezier!